Verojen välttely on maan tapa

MIKA WALKAMO | Verkkouutiset

Mediassa revitään usein otsikoita siitä, kun varakas henkilö on muuttanut Espanjaan tai Portugaliin eläkepäiville, eikä maksa verojaan Suomeen.

Vastaavasti jutut näiden henkilöiden, sekä heidän yritystensä maksamista miljoonista veroeuroista Suomeen toimintansa aikana loistavat poissaolollaan.

Erikoista miten verosuunnittelua tekeviä yrittäjiä jahdataan, kun samalla suorastaan mainostetaan verosuunnittelua kuluttajille.

Meidän tulee olla onnellisia siitä, että meillä on edelleen menestyneitä yrityksiä ja yrittäjiä, jotka maksavat paljon veroja ja pitää yrityksensä kotimaassa. Yhteiskuntamme kun pyörii pitkälti taloudellisesti menestyneiden yritysten ja yrittäjien tuomien verovarojen avulla.

Kun verojen välttelyä tarkastelee syvemmin, lähes jokainen meistä välttelee veroja aina kun voi.

Toki, kansan harrastamaa verojen välttelyä kutsutaan säästämiseksi. Esimerkiksi viinojen hakemista Virosta tai ruotsinlaivoilta, polttoaineen tankkausta Venäjällä tai auton ostamista Saksasta pidetään säästämisenä. Tällä verojen välttelyllä voidaan jopa hyväksytysti kehuskella kahvipöydässä.

Toinen yhteiskuntamme verotuloihin kohdistuva paine tulee verkkokaupan lisääntymisestä. Erityisesti suurten verkkokauppajättien, kuten Amazonin tai Alibaban rooli valtioiden verotulojen vähentäjänä on merkittävä. Harva ajattelee, että tilatessaan tavaraa kansainvälisistä  verkkokaupoista, rahat yksinkertaisesti häviävät kierrosta yhteiskunnastamme.

Suomalaiset yritykset ja yrittäjät jäävät ilman myyntiä ja valtio ilman verotuloja.

Pitkässä juoksussa tämä kaikki kulutuskäyttäytymisessämme oleva ”säästäminen” heikentää suomalaisten yritysten toimintaedellytyksiä ja yhteiskuntamme verotuloja vuosi vuodelta. Verotulojen jatkuva pieneneminen taas johtaa verojen korotuspaineisiin ja lopulta raja tulee senkin osalta vastaan –kunnes viimeinen sammuttaa valot.

Samassa veneessä ollaan, siksi tänäkin jouluna on armo ja kohtuus tarpeen. Suosittelenkin ostamaan kaikki mahdolliset joululahjat, tavarat ja palvelut, suomalaisilta yrityksiltä.

Näin pidämme suomalaiset rahat ja niiden luoman hyvinvoinnin kierrossa meidän kaikkien yhteiseksi hyväksi.

Mika Walkamo
Vanajanlinna Group, hallituksen puheenjohtaja