Turvallisuus on peruskalliomme

Tasavallan Presidentti peräänkuulutti vaaliteemoissa turvallisuuspolitiikan tärkeyttä, joka onkin kansallisen olemassaolomme keskeisin perusta. Maamme turvallisuuspoliittinen tilanne on vuosikymmeniä kyetty hoitamaan taiten ja vastaavan soisi jatkuvan myös tulevaisuudessa. Turvallisuus ei kuitenkaan ole pysyvä olotila ilman vahvaa kantaa, osaamista ja ymmärrystä.

Puolustusvoimat on pystynyt mukautumaan ajan vaatimuksiin kohtuullisen hyvin huolimatta rajallisista resursseista. Merivoimien Laivue 2020 -hankinta etenee suunnitellusti ja maavoimien modernisointi etenee vauhdilla, jota tukee erinomaisesti koekäyttöön saatu kotimainen hyppymiina. Kaikki erinomaisia ja isoja asioita, joihin voimme olla tyytyväisiä.

Ilmavoimien tuleva hävittäjähankinta on tässä kehityksessä ja maamme säilyttää sen avulla vasta aivan viime vuosina viimeistellyn, vahvan torjunta- ja iskukyvyn. Hävittäjähankinnasta on osin tehty vaalikampanjointia ja hankittavien koneiden määräksi ehdotettu jopa sataa mutta tämä ei ole realismia vaan pikemminkin populismia.

Hävittäjähankinnassa tulee varsin vahvasti luottaa ammattilaisiin eli Ilmavoimien kykyyn kyetä määrittelemään realistisesti hävittäjän malli, määrä, aseistus ja tarve – enempää asiantuntemusta ei varmasti löydy miltään muulta instanssilta. Toisaalta hankittavan koneen on kuitenkin oltava sellainen, että se istuu niin reserviläisvetoiseen puolustusjärjestelmämme kuin vuosittaiseen puolustusbudjettiimme.

Myös sisäministeriön alainen Rajavartiolaitos on viime vuosina ollut ajoittain melkoisen paineen alla ja, sillä on edelleen merkittävä rooli maamme turvallisuuden ylläpitämisessä. Rajavartiolaitoksen valmius ja kyky tarvittaessa nopeaan toimintaa onkin ensiarvoisen tärkeää ja sen roolia sekä merkitystä tulee vain korostaa.

Rajavalvonnassa on viime vuosina syntynyt resurssipulaa, joka on tulevalla vaalikaudella korjattava. Sen kaluston uusiminen, kiinteistöjen kunnostaminen ja kokonaisuuden päivittäminen on meidän kaikkien etu. Ja tässäkin voimme luottaa alan erityisosaajiin eli Rajavartioston ammattilaisiin, jotka varmasti tietävät modernisointitarpeet niin kiireysluokituksen, -järjestyksen ja mahdollisuuksienkin osalta.  

Turvallisuus on yhteinen asiamme sekä nykyisen hyvinvointivaltiomme keskeisin perusta. Suomi on maanpuolustustahdolla mitattuna edelleen yksi maailman kärkimaista ja näin tulee olla jatkossakin. Tästä kertoo mm. se, että lähes ¾ miespuolisesta ikäluokasta suorittaa vuosittain varusmiespalveluksen, minkä lisäksi yli tuhat nuorta naista hakee vuosittain vapaaehtoiseen asepalvelukseen.

Mika Walkamo
Yrittäjä ja työnantaja
#tekoja