Miksi kukaan ei tue pienyrittäjiä?

Suomi on satojen tuhansien pienyrittäjien maa. Julkisessa keskustelussa ollaan kuitenkin lähes aina huolissaan vain suurten yritysten kilpailukyvystä. En ole koskaan ymmärtänyt miksi valtio tukee isoja yrityksiä suurilla summilla, kun samaan aikaan pienyritykset saavat osakseen vain murusia.

Suomessa on Tilastokeskuksen yritysrekisterin mukaan 286 934 yritystä. Suomen yrityksistä 93,2 prosenttia on mikroyrityksiä, eli alle 10 hengen yrityksiä. Mikroyrityksistä suurin osa on vastaavasti yhden hengen yrityksiä.

Erittäin huolestuttavaa on lukea TNS Gallupin tammikuussa teettämää tutkimusta yrittäjille, jossa yli puolet (54 %) yrittäjistä oli sitä mieltä, että nykyinen verotus ei kannusta heitä kasvattamaan yrityksiään. Koko hyvinvointiyhteiskuntamme rakenteiden säilyttämisen kannalta on äärimmäisen tärkeää, että juuri suomalaiset yrittäjät haluavat kasvaa ja työllistää.

Arvonlisäveron alarajan nosto nykyisestä 10 000 eurosta 20 000 euroon olisi konkreettinen kädenojennus pienyrittäjille. Moni pienyrittäjä on alipalkattu ja alv-alarajan nosto toisi useat pienyrittäjät oikeudenmukaisempaan asemaan yhteiskunnassamme palkansaajiin nähden. Samalla alv-alarajan nosto auttaisi pienyrittäjiä ajattelemaan yrityksensä kasvupotentiaalista isommin.

Toinen konkreettinen ratkaisumallini on, että kaikki ensimmäisen työntekijänsä palkkaavat yritykset saisivat valtiolta tukena työttömänä palkatun henkilön 6 kuukauden koeajan palkan. Näin työtön työnhakija pääsisi näyttämään kykynsä ja pienyrittäjät tottuisivat ajatukseen yrityksensä kasvusta ja työllistävästä vaikutuksesta laajemmin.

Koeajan jälkeen yritykset ottaisivat palkanmaksun tietenkin omalle vastuulleen. Lisäksi syrjäytymisvaarassa olevat kansalaiset saataisiin mukaan osaksi yhteiskuntaamme. Näin hyvän kierre saataisiin käyntiin kaikille osapuolille: valtion sosiaalitukien maksaminen päättyisi, verotulot lisääntyisivät, ihmiset saisivat töitä ja pienyrityksille avautuisi paremmat mahdollisuudet kasvuun.

Miksi emme siis alentaisi pienyrittäjien kynnystä palkata ensimmäinen työntekijä, ja valjastaisi tätä valtavaa pienyrittäjien määrää työllisyyden veturiksi? Palataan vielä alussa esitettyihin lukuihin – Suomen yrityksistä 93,2 prosenttia on mikroyrityksiä!

Valtion yritystukia tulisikin ohjata enemmän pienyrityksille suuryritysten sijaan, sillä pienyrityksissä on valtava käyttämätön potentiaali.

Mika Walkamo
Yrittäjä ja työnantaja
#tekoja

343 vastausta artikkeliin “Miksi kukaan ei tue pienyrittäjiä?”

  1. Tämä ongelma ollut jo yli 30 vuotta . Todella omakohtaisia kokemuksia. Pohjalaisuus ja kova yrittämisen halu tätä hulluutta ylläpitää. Uskomattominta on se että valtio antaa yritystukia ja kiertäen nämä taas vaalltukea. SAK: n opista pääministeriksi niin kyllä on kirveellä töitä. Hyvä Mika että näistä asioista avaudut, mutta jos eduskunnan ovet Sinulle avautuvat? niin huomaat .että tuskin mikään muuttuu . Jos vieruskaverisi on Eero Lehti, niin pidäppä hereillä ainakin täysistuntojen aikana. Aktiivista ediintymistä ja lyhyitä yöunia vielä 2 viikkoa.

Kommentit on suljettu.