Miksi emme valjastaisi pienyrityksiä työllisyyden vetureiksi?

Suomessa on Tilastokeskuksen yritysrekisterin mukaan 286 934 yritystä. Yritykset työllistävät 1,4 miljoonaa ihmistä ja tuottavat veroja, joilla maksetaan palveluita meille kaikille. Kaikista Suomen yrityksistä 93,2 prosenttia on mikroyrityksiä, eli alle 10 hengen yrityksiä. Mikroyrityksistä suurin osa on vastaavasti yhden hengen yrityksiä.

Ensimmäisen työntekijän palkkaaminen on pienyrittäjälle iso asia, sillä palkkaamiseen liittyy yrittäjän mielessä paljon riskejä. ”Olenhan minä pärjännyt aina ennenkin yksin, vaikka kiirettä on pitänyt”, on varmasti monen pienyrittäjän tunnuslause. Usein pienyrittäjien kasvun esteenä on juurikin kaiken yksin tekeminen. Jos tekee aivan kaiken itse, ei ole koskaan aikaa keskittyä liiketoiminnan kehittämiseen ja uusiin kasvumahdollisuuksiin.

Tuntuu, että Suomessa puhutaan lähes poikkeuksetta aina isojen yritysten kilpailukyvystä ja niiden valmiudesta palkata uusia ihmisiä. En ole koskaan ymmärtänyt miksi Suomen valtio tukee avokätisesti isoja yrityksiä valtavilla summilla, kun samaan aikaan pienyritykset eivät ole saaneet osakseen kuin murusia.

Miksi emme siis alentaisi pienyrittäjien kynnystä palkata ensimmäinen työntekijä, ja valjastaisi tätä valtavaa pienyrittäjien määrää koko Suomen työllisyyden veturiksi? Palataan vielä alussa esitettyihin lukuihin – Suomen yrityksistä 93,2 prosenttia on mikroyrityksiä!

Yksi konkreettinen työllisyyden ratkaisumallini on, että kaikki ensimmäisen työntekijänsä palkkaavat yritykset saisivat valtiolta tukena palkatun henkilön kuuden kuukauden koeajan palkan, jos palkattu työntekijä on työtön. Näin työtön työnhakija pääsisi näyttämään suuremmalla todennäköisyydellä kykynsä ja pienyritykset tottuisivat pitkällä aikavälillä ajattelemaan yrityksensä kasvumahdollisuuksia ja työllistävää vaikutusta laajemmin.

Ratkaisumallissani valtio maksaisi yrityksille 6 kuukauden ajan tukea suoraan työllistävästä vaikutuksesta. Koeajan jälkeen yritykset ottaisivat palkanmaksun tietenkin omalle vastuulleen. Lisäksi syrjäytymisvaarassa olevat kansalaiset saataisiin paremmin mukaan osaksi yhteiskuntaamme.

Näin hyvän kierre saataisiin käyntiin kaikille osapuolille: valtion sosiaalitukien maksaminen päättyisi ja verotulot lisääntyisivät, ihmiset saisivat töitä ja pienyrityksille avautuisi paremmat mahdollisuudet kasvuun. Onkin syytä kysyä, miksi tällaisia avauksia ei ole tehty koskaan ennen?

Työ on mielestäni ehdottomasti parasta sosiaalitukea ja työllisyys paras vakuutus hyvinvointiyhteiskuntamme rakenteiden säilyttämiseksi.

Hyvä ei synny itsestään, se on tehtävä.

Mika Walkamo
Yrittäjä ja työnantaja
#tekoja

Yksi vastaus artikkeliin “Miksi emme valjastaisi pienyrityksiä työllisyyden vetureiksi?”

  1. Tässäpä ei kaikki. Kyllä sosiaaliturva on heikoin lenkki yksinäisen yrittäjän tulevaisuudessa. Lisäksi
    vuosilomien ja yleensäkin vapaan saanti on aina pois omasta tilistä. 20 vuotta sitten pienyrittäjälle maksettiin reilu tonnin korvaus .jolla hän pystyi maksamaan ”sijaisen”loman ajaksi. Tässäkin melkoinen riski. Raha ehkä viikon lomaan ja sekin 3 osassa. Työpäivät aina väh 10 tuntisia. Yrittäjyyttä vain pohjalaisella sisukkuudella ja ideoilla. 20 vuotta tätä seuranneena.

Kommentit on suljettu.