Hei hallitus, älä kasvata veropohjaa vaan kasvata kansalaisten varallisuutta

Hallitus perustelee uusia veroja sillä, että se on ”veropohjan paikkaamista”, koska hallituksen mukaan ”verotuksessa on aukkoja”. Tämä ajatusmalli on täysin pielessä. Oikeastihan verot ovat ihmisten omaa rahaa. Mitä enemmän hallitus kehittää uusia veroja, sitä enemmän rahaa hallitus vie kansalaiselta.

Osa veroista on tietenkin ihan paikallaan. Me kaikki annamme mieluusti rahojamme esimerkiksi koulutukseen, terveydenhoitoon ja puolustusmenoihin.  Verorahat ovat yhteisiä panoksiamme niihin asioihin, jotka ovat Suomelle ja suomalaisille välttämättömiä.

Silti suuri osa veroista on vain kansalaisten omien rahojen viemistä sellaisiin asioihin,  joihin emme itse haluaisi rahojamme antaa. Meidän jokaisen lompakosta nyhdetään liikaa valtiolle. Niinpä työntekijä ei pysty enää elättämään itseään palkallaan, vaan hän joutuu nostamaan erilaisia tukia.

On täysin vinksahtanutta, että vasemmisto haluaisi viedä meiltä entistä enemmän rahaa, ja tätä se kehtaa kutsua ”veropohjan paikkaamiseksi”.

Mitä sitten olisi tehtävä?

Valtion pitäisi keskittyä vahvistamaan kansalaisten omaa taloutta. Viisas valtio auttaa jokaista vaurastumaan, jotta ihmisten rahat säilyvät ja kasvavat. ansalaisen vahva talous auttaa häntä kasvattamaan puskuria pahan päivän varalle. Kun talous on kunnossa, se kantaa perillisille asti – ja kotitalouksien vauraus on myös kansakunnan vaurautta.

Meidän jokaisen suomalaisen taloutta vahvistetaan kolmella tavalla: parannetaan yksityisen sektorin toimintaedellytyksiä, lisätään paikallista sopimista ja kasvatetaan ammattitaitoista maahanmuuttoa.  Aina kun hallitus sanoo ”paikkaavansa” veropohjaa, katsopa tarkkaan, kuinka paljon rahaa se on viemässä juuri sinun palkastasi.

Mika Walkamo 
Yrittäjä

Turvaa ja työtä ukrainalaisille – Meillä on nyt näytön paikka pakolaisten työllistämisessä

Hämeen Sanomat 23.4.2022

Venäjän pöyristyttävä ja rikollinen hyökkäys itsenäiseen Ukrainaan on tuonut meille uuden maahanmuuttajien ryhmän. Tämä ryhmä ei pakene kodeistaan huonoa elämää, köyhyyttä tai oman valtion sortoa. Ukrainalaiset pakenevat kotimaastaan Venäjän hyökkäyssotaa.

He ovat joutuneet jättämään pakon edessä kodit, arjen ja työpaikat taakseen – aivan kuin talvisodan ja jatkosodan yhteydessä moni suomalainenkin. Kuten moni muukin lapsi, oma äitini lähetettiin sotalapseksi Ruotsiin useiksi vuosiksi, vieraaseen ympäristöön ja keskelle vierasta kieltä. Auttamishalulla ja uuden elämän tarjoamisella siitäkin selvittiin.

Äitejä, lapsia ja isovanhempia

Enemmistö sotaa pakenevista ukrainalaisista ovat äitejä, lapsia ja isovanhempia, jotka isät ja pojat laittoivat pakomatkalle jääden itse taistelemaan niin maansa kuin koko Euroopankin puolesta.

Meillä on nyt käsissämme maahanmuuttajien erityisryhmä, joka on ammattitaitoista ja länsimaalaisittain verkottunutta kansaa. Kun sairaanhoitajan lääkkeet ja kanyylit tippuivat lattialle venäläisen ohjuksen osuttua sairaalaan, ei vuosien lääketieteellinen kokemus kadonnut – vain sairaala. Tai, kun ravintolan läpi pyyhkäisi luotisuihku, ei tarjoilijan ammattitaito kadonnut – ainoastaan paikka missä ammattiaan harjoittaa.

Meillä on näytön paikka

Ja nyt meillä, maailman onnellisimmassa maassa on näytön paikka siinä, kuinka nämä useiden eri alojen ammattilaiset saatetaan nopeasti ja ihmisarvoisesti harjoittelujen, oppisopimuksien tai nopeutettujen työlupien avulla tekemään oman osaamisensa mukaista työtä. Työn kautta integroiminen yhteiskuntaan on parasta kotouttamista ja samalla se antaa sotaa paenneille henkisesti muuta ajateltavaa kuin huolen läheisistä ja tuttavista.

Uskon, että maassamme on tuhansia yrityksiä ja yhteisöjä, jotka haluavat auttaa pyyteettömästi sotaa paenneita ukrainalaisia. Yhteiskunnallamme onkin nyt näytön paikka olla tarjoamassa työpaikkoja, etenkin useille työvoimapulan runtelemille aloille. Esimerkiksi useat maatilat ovat näyttäneet tässä jo mallia tarjotessaan turvan työntekijöidensä perheille ja läheisille.

On selvää, että suurin osa sotaa paenneista ukrainalaisista tulee palaamaan koteihinsa pahimman ollessa ohi. Mutta vääjäämättä osa tulee jäämään – etenkin he, jotka ovat päässeet näyttämään ammattitaitoaan täällä Suomessa.

Mika Walkamo

yrittäjä 
valtuutettu (kok.)
Hämeenlinna

Vanajanlinnassa kansainväliset asiakkaat kohtaavat kansainvälisen henkilökunnan

Kuvassa Mika Walkamo ja uusiseelantilainen kokki Courtley Korhonen-Field, joka saapui Suomeen vuonna 2009, rakkauden perässä. – Vaimon kanssa toki neuvoteltiin asuinmaasta, mutta en ole katunut päätöstä muuttaa Suomeen. Täällä on nyt koti, perhe, ystävät ja hyvä työnantaja.

Vanajanlinnassa kansainväliset asiakkaat kohtaavat kansainvälisen henkilökunnan

– 04012022 Yrittajat.fi/uutiset –

Majoitus- ja ravintola-aloilla on viimeiset pari vuotta sahattu täyskiireen ja koronasulkujen välimaastossa. Epävarmuuden vallitessa on saatettu suuntautua töihin muille aloille, missä työllisyystilanne on tasaisempi.
– Se on ymmärrettävää, sillä työntekijöillä on omat elämänsä, asuntolainoineen ja muine sitoumuksineen. Onneksi työvoiman joukkopakoa ei ole meillä näkynyt ja useamman kuukauden rajoituksista huolimatta 2021 oli meille plussavuosi, kiittelee Vanajanlinna Groupin Mika Walkamo.

Vanajanlinnaan ensimmäiset ei-suomalaiset työntekijät saapuivat jo parisenkymmentä vuotta sitten. Tekijät ovat kotoisin niin EU-alueelta kuin sen ulkopuolelta, kuten esimerkiksi Tunisiasta, Venäjältä ja Uudesta Seelannista, Thaimaasta ja Filippiineiltä. Suurin osa heistä on rakkauden perässä Suomeen muuttaneita.
– Ilman kansainvälisiä osaajia emme pärjäisi tällä hetkellä. Onhan se erinomaista asiakaspalvelua, kun meillä on englannin ohella vaikkapa venäjän, ranskan tai hebrean kielen osaajia kansainvälisille asiakkaillemme. Lisäksi olemme palkanneet myös osatyöllistettyjä yhteistyössä Kiipulan ammattiopiston kanssa.

Viimeisimmät rajoitukset ravintoloiden aukioloaikoihin eivät Walkamon mukaan joulun rauhallisemman luonteista sesonkia pilanneet, mutta kismittävät kuitenkin yrittäjää.
– Mielestäni rajoitusten suhteen hallitus mikromanageeraa ja THL:n puolella silmätikkuna ovat ravintolat. Kuvittelepa, jos Alkot suljettaisiin, niin johan alkaisivat rokotukset rokkaamaan, naurahtaa Walkamo.

Walkamo kuvailee, että Vanajanlinnan kaltaisessa paikassa kaikki pitää aina myydä omina tilaisuuksinaan, olipa kyse häistä tai presidentin vierailusta.
– Syksyllä meillä pidettiin EU-ulkoministerien huippukokous. Arvelen, että paikalla oli enemmän Supon kuin omaa henkilökuntaa. Kaikki tilaisuudet tuovat hienoa vaihtelua tähän työhön, kun asiakkaat, järjestelyt ja menut ovat niin erilaisia. Niiden järjestäminen ja laatukriteerien täyttäminen ovatkin tehneet meistä alan ”kasvattajaseuran”, mitä arvostetaan CV:ssä.

Panostuksia seutuun ja kotimaan matkailuun

Suomen ykköskentäksi rankatulla Linna Golfilla on pelaajia enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Kenttäbongareita eli vierailevia pelaajia käy todella paljon. Vanajanlinna Groupin lähitulevaisuus näyttää hyvältä eri toimipaikoissa, kunhan koronasta selvitään.
– Visionamme on, että saisimme linnan seudulle lisää resort-tyyppisiä palveluja: tenniskenttiä, padelia, sähköpyöriä, loma-asuntoja ja myös vakituisia asujia. Kaavoitus-, tonttimyynti- ja rakennusprosesseineen nämä ovat useamman vuoden mittaisia hankkeita.

Vanajanlinnan historia on värikäs. Tohtori Carl Wilhelm Rosenlew rakennutti paikan itselleen metsästysmajaksi valmistuen vuonna 1924. 1940-luvulla linna oli saksalaisomistuksessa ja sittemmin jouduttiin luovuttamaan sotakorvauksena Neuvostoliitolle. 1950-luvulla paikka siirtyi kommunistiseen työväenliikkeeseen nojautuvan Sirola-opiston omistukseen. 1996 Hämeenlinnan kaupunki lunasti Vanajanlinnan omistukseensa ja on ollut vuokrattuna nykyisten yrittäjien matkailutoiminnalle vuodesta 1998.
– Uskon, että kaupungin sijoitus aikanaan tähän paikkaan on tuottanut moninkertaisesti katetta matkailu- ja verotulojen myötä, kertoo Walkamo.

2024 Vanajanlinnan rakentamisesta on vierähtänyt 100 vuotta. Walkamo paljastaa, että taustalle perustettu juhlavuoden yhdistys aikoo toteuttaa muun muassa juhlavuoden kirjan ja eri tapahtumia, hyödyntäen puitteita myös kaupungilla ja Verkatehtaalla.

Paikallispolitiikassa vaikuttava Walkamo uskoo Hämeenlinnan tulevaisuuteen ja siihen, että kaupunkiin saadaan uutta potkua.
– Täytyy myös muistaa, että kauaskantoisemmat kehityshankkeet, kuten esimerkiksi Hämeensaaren tai Ykköskorttelin kaltaiset hankkeet vaativat noin kymmenen vuotta valmistuakseen. Nostokurkia pitää muutenkin saada lisää kaupunkiin. Toki itse satsaisin matkailuun ja tapahtumiin, vaatii Walkamo.

FAKTAA

Vanajanlinna Group
Perustettu: 1998
Kotipaikka: Hämeenlinna
Toimiala: Hotelli (päätoimiala), Juhlatilat, juhlahuoneistot, Kartano, Kokouspalvelut, Kokoustilat, konferenssitilat, Ruokaravintola
Liikevaihto:  arvio 6 m€ (2021)
Henkilökuntaa: 42 (osa-aikaisesti yli 100)
Toimipaikat: Hotelli Vanajanlinna (Hämeenlinna), Linna Golf (Hämeenlinna) Mukkulan Kartano (Lahti), Levi Spirit (Kittilä), Metsänvartijan tila (Janakkala), Linna Golf (Hämeenlinna), Vanajanlinna Catering (koko Suomi)

Verojen välttely on maan tapa

MIKA WALKAMO | Verkkouutiset

Mediassa revitään usein otsikoita siitä, kun varakas henkilö on muuttanut Espanjaan tai Portugaliin eläkepäiville, eikä maksa verojaan Suomeen.

Vastaavasti jutut näiden henkilöiden, sekä heidän yritystensä maksamista miljoonista veroeuroista Suomeen toimintansa aikana loistavat poissaolollaan.

Erikoista miten verosuunnittelua tekeviä yrittäjiä jahdataan, kun samalla suorastaan mainostetaan verosuunnittelua kuluttajille.

Meidän tulee olla onnellisia siitä, että meillä on edelleen menestyneitä yrityksiä ja yrittäjiä, jotka maksavat paljon veroja ja pitää yrityksensä kotimaassa. Yhteiskuntamme kun pyörii pitkälti taloudellisesti menestyneiden yritysten ja yrittäjien tuomien verovarojen avulla.

Kun verojen välttelyä tarkastelee syvemmin, lähes jokainen meistä välttelee veroja aina kun voi.

Toki, kansan harrastamaa verojen välttelyä kutsutaan säästämiseksi. Esimerkiksi viinojen hakemista Virosta tai ruotsinlaivoilta, polttoaineen tankkausta Venäjällä tai auton ostamista Saksasta pidetään säästämisenä. Tällä verojen välttelyllä voidaan jopa hyväksytysti kehuskella kahvipöydässä.

Toinen yhteiskuntamme verotuloihin kohdistuva paine tulee verkkokaupan lisääntymisestä. Erityisesti suurten verkkokauppajättien, kuten Amazonin tai Alibaban rooli valtioiden verotulojen vähentäjänä on merkittävä. Harva ajattelee, että tilatessaan tavaraa kansainvälisistä  verkkokaupoista, rahat yksinkertaisesti häviävät kierrosta yhteiskunnastamme.

Suomalaiset yritykset ja yrittäjät jäävät ilman myyntiä ja valtio ilman verotuloja.

Pitkässä juoksussa tämä kaikki kulutuskäyttäytymisessämme oleva ”säästäminen” heikentää suomalaisten yritysten toimintaedellytyksiä ja yhteiskuntamme verotuloja vuosi vuodelta. Verotulojen jatkuva pieneneminen taas johtaa verojen korotuspaineisiin ja lopulta raja tulee senkin osalta vastaan –kunnes viimeinen sammuttaa valot.

Samassa veneessä ollaan, siksi tänäkin jouluna on armo ja kohtuus tarpeen. Suosittelenkin ostamaan kaikki mahdolliset joululahjat, tavarat ja palvelut, suomalaisilta yrityksiltä.

Näin pidämme suomalaiset rahat ja niiden luoman hyvinvoinnin kierrossa meidän kaikkien yhteiseksi hyväksi.

Mika Walkamo
Vanajanlinna Group, hallituksen puheenjohtaja

Kaupungilla myönteinen näkymä

Hämeen Sanomat 19.11.2021

Vaikka marraskuun harmaus ja pimeys puskevat päälle, näyttää Hämeenlinnan kaupungin tilanne pitkästä aikaa valoisammalta.

Voin jo näin usean kuukauden kaupunginhallituksessa mukanaolon jälkeen todeta, että puolueiden ja edustajien välillä vallitsee erittäin hyvä yhteistyö ja henki. Ja tämä on siis näin hämeenlinnalaisittain paljon sanottu!

On ollut äärimmäisen mielenkiintoista perehtyä asioihin ja olla mukana innostavissa kokouksissa, joissa koko porukka puhaltaa yhteen hiileen – puoluerajoista riippumatta.

Uusia pestejä hoidetaan tyylikkäästi

Molemmat Koskiset, eli Jari (kok.) ja Johannes (sd.), valtuuston- ja kaupungin hallituksen puheenjohtajat, ovat hoitaneet uusia pestejään kokemuksella tyylikkäästi. Samoin uusi kaupunginjohtaja Olli-Poika Parviainen on osoittanut olevansa juuri oikea henkilö tehtävään.

Mikä tärkeintä, kaupungin talous näyttää tällä hetkellä paremmalta kuin pitkään aikaan. Yksi syy kaupungin talouden hyvään tilaan on se, että Hämeenlinna on tällä hetkellä muuttovoittoinen kaupunki, mutta laakereille ei voida jäädä lepäämään.

Kaupunkiin pitää saada lisää veronmaksajia

On tärkeää, että teemme jatkuvasti töitä ja mietimme uusia keinoja saadaksemme kaupunkiin lisää veronmaksajia ja yrityksiä. Vain hyvällä taloudenpidolla voimme jatkossakin taata koulutuksen, terveydenhuollon ja muut palvelut kaupunkilaisille.

Toki, eivät kaikki kaupungin asiat mene eteenpäin piirissä tanssimalla. Esimerkiksi keskusta-alueen rauhoittaminen pelkästään kevyelle liikenteelle on kirvoittanut voimakasta keskustelua.

Keskustamme on tehty autoilijoille, pyöräilijöille, kävelijöille sekä kivijalkakaupoille, eikä niitä pidä asettaa vastakkain.

Raha kaupunkiin tulee autolla

On myös hyvä muistaa, että kaupunkimme ulkopuolelta tuleva raha tulee lähes aina autolla. Keskustan tulee toimia kaupunkilaistemme kohtaamispaikkana, jonne on helppo tulla, riippumatta siitä millä tullaan.

Vastaavasti on jäänyt hieman harmittamaan, että emme saaneet kannatusta yksityisen päivähoidon palvelusetelin käyttöönoton lisäämiselle. Olisi hyvä, että kaupunkilaiset saisivat itse päättää mihin päiväkotiin haluavat lapsensa viedä.

Ilmaista pysäköintiä olisi voinut kokeilla

Samoin olisin mielelläni nähnyt keskustassa tunnin ilmaisen pysäköintikokeilun. Kokeilujakson lukujen valossa olisimme olleet viisaampia ilmaisen pysäköinnin vaikutuksista keskustan liike-elämään. Olen aidosti huolissani, että tyhjenevä keskusta-alue maksaa pian paljon enemmän kuin sieltä saatava pysäköintitulo.

Asemanseudun hiekkaparkin olisi voinut olla pendelöijille ja kaupunkilaisille ilmainen, mutta 50 euron maksu vuodessa on hyvä nykyiseen verrattuna.

Lopuksi, hyvää on se, että kaupunki tulee satsaamaan matkailuun ja tapahtumiin, joka tulee varmasti näkymään vetovoiman lisääntymisenä. Ahveniston maauimalakin tullaan varmasti korjaamaan, kunhan ensin tiedämme mitä se maksaa.

Itse aion jatkaa elinkeinoelämän ja yrittäjien puolesta puhumista.