Maksuton julkinen liikenne Hämeenlinnan seudulle!

 

Hämeenlinnan sijainti vahvasti kasvavien Helsingin ja Tampereen välissä on meille uhka ja mahdollisuus. Tällä hetkellä se on enemmän uhka, sillä Hämeenlinna näyttää olevan tätä tahtia muutaman vuoden päästä muuttotappioalue.

Hämeenlinnan seudulla jo pitkään jatkunut asuntojen hintojen lasku on saatava loppumaan. Kuntalaisten omaisuus hupenee silmissä, kun asunnot menettävät arvonsa kysynnän hiipuessa. Negatiivisen kehityksen pysäyttämiseksi on tehtävä rohkeita avauksia.

Kuntapäättäjät vääntävät vuodesta toiseen samoista asioista ja ratkaisevia avauksia ei tapahdu. ”Ollaan hiljaa ja saadaan kalaa” -asenteella ei valitettavasti Hämeenlinnan seudun vetovoimaa lisätä. Kaupunkien väliseen kilpailuun asukkaista ja yrityksistä pätevät samat säännöt kuin yritystenkin välillä. Se kuka erottautuu massasta, pärjää aina kilpailussa – myös isompia vastaan.

Nostettaisiinko siis Hämeenlinnan seutu kerralla koko Suomen ja median puheenaiheeksi erityisen positiivisessa mielessä? Ehdotukseni on, että muutetaan Hämeenlinnan seudun julkinen liikenne kokonaan maksuttomaksi! Näin luotaisiin uusi ja raikas brändi asukkaistaan ja ympäristöstään välittävästä kaupungista, joka katsoo rohkeasti tulevaisuuteen.

Maksuttomasta joukkoliikenteestä on saatu kokemuksia viimeksi Tallinnassa, jossa hyvin toimiva maksuton julkinen liikenne toi koko Tallinnan alueelle hetkessä lisää vetovoimaa, asukkaita ja yrityksiä. Luonnollisesti vetovoiman ja asukasluvun kasvaessa myös yrityksille syntyy tarvetta tehdä investointeja alueelle.

Maksuttomuuden lisäksi julkisen liikenteen kalustoa pitäisi tietysti lisätä ja reittejä laajentaa kattamaan syrjemmässäkin olevia Hämeenlinnan seudun alueita. Osa reiteistä voitaisiin korvata myös yhteiskäyttöautoilla, jotka olisivat esimerkiksi sähköautoja tai ladattavia hybridejä.

Ilmainen julkinen liikenne maksaisi Hämeenlinnan seudulla noin 2,5 miljoonaa euroa vuodessa. Tämä tarkoittaisi 0,25 %:n veroäyrin nostoa, mikäli ilmainen joukkoliikenne ei toisi alueelle yhtään lisää verotuloja. Vaikka joutuisimmekin nostamaan veroäyriä, johon itse en usko, ihmiset ainakin tietäisivät mihin lisäveroeurot käytetään.

Tiedättekö muuten mitä Tallinnan verotuloille tapahtui maksuttoman julkisen liikenteen päätöksen jälkeen? Ne kasvoivat reilusti.

Rohkeasti Hämeen puolesta.

Mika Walkamo
Yrittäjä ja työnantaja
#tekoja

3 vastausta artikkeliin “Maksuton julkinen liikenne Hämeenlinnan seudulle!”

 1. Hienoa Mika, hyvä idea!
  Julkinen liikenne maksuttomaksi, kannatan.
  Unkarissakin kaikki EU:n 65-vuotiaat saavat matkustaa maksutta.

 2. Mahtava idea toivottavasti toteutuu. Lopeta myös se järjetön kilpailutus, joka on sotkenut paikallisliikenteen

 3. Olen kaupungin uusi asukas, eläkeläinen, ei voi olla huomaamatta kaupungin kauneutta ja kai huomaa enemmän kun Valkovuokot nostaa päänsä. En ole nähnyt kauniimpaa kaupunkia.
  Mutta mistä täällä ihmiset saavat työtä, jotta eläisivät. En ole huomannut. Kasarmitkaan eivät ole alkuperäisessä käytössä. Mm äitini aikoinaan kävi Wetterhoffilla opissa, vaikka Helsingistä valmistu mielisairaan -ja sairaanhoitajaksi, mutta eikö täällä ole oppilaitoksiakin suljettu tai siirretty muille paikkakunnille.
  Huom. Ei pienituloiset eläkeläiset paljon vaurastuta kaupunkia, mutta heillä on täällä hyvä olla!

Kommentit on suljettu.