Maksuton julkinen liikenne Hämeenlinnan vetovoimatekijäksi

Hämeenlinnassa asuntojen hinnat ovat jo pitkään huvenneet, ja se on saatava loppumaan. Kaupunkilaisten omaisuus kutistuu silmissä, kun asunnot menettävät arvoaan kysynnän hiipuessa. Tämä negatiivinen kehitys pitää pysäyttää, ja siksi on tehtävä rohkeita uusia avauksia.

Päättäjät vääntävät vuodesta toiseen samoista asioista, eikä ratkaisevia päätöksiä tapahdu. ”Ollaan hiljaa niin saadaan kalaa” -asenteella ei valitettavasti Hämeenlinnan kiinnostavuutta ja vetovoimaa lisätä. Kaupunkien väliseen kilpailuun pätevät samat säännöt kuin yritystenkin välillä. Se kuka erottautuu massasta, pärjää aina kilpailussa – myös isompiaan vastaan.

Hämeenlinna pitäisikin saada kerralla koko Suomen puheenaiheeksi positiivisessa mielessä. Niinpä ehdotan, että muutamme Hämeenlinnan julkisen liikenteen kokonaan maksuttomaksi. Näin luotaisiin uusi ja raikas brändi asukkaistaan ja ympäristöstään välittävästä kaupungista, joka katsoo rohkeasti tulevaisuuteen.

Maksuttomasta joukkoliikenteestä on saatu kokemuksia esimerkiksi Tallinnassa. Hyvin toimiva maksuton julkinen liikenne onkin ollut yksi merkittävä syy Tallinnan vetovoiman kasvussa.

Maksuttomuuden lisäksi julkisen liikenteen kalustoa pitää lisätä, uudistaa ja sähköistää. Myös reittejä täytyy laajentaa kattamaan syrjemmässä olevia alueita. Osa reiteistä voitaisiin korvata myös yhteiskäyttöautoilla, jotka voisivat olla sähköautoja tai ladattavia hybridejä.

Mitä tämä sitten maksaisi? Ilmainen julkinen liikenne maksaisi Hämeenlinnassa noin 2,5 miljoonaa euroa vuodessa. Tämä tarkoittaisi 0,25 %:n veroäyrin nostoa – ja nosto tapahtuisi vain silloin, jos ilmainen joukkoliikenne ei toisi Hämeenlinnaan yhtään lisää verotuloja.

Tiedätkö muuten, mitä Tallinnan verotuloille tapahtui maksuttoman julkisen liikenteen lanseerauksen jälkeen?

Verotulot kasvoivat.

Mika Walkamo
Kokoomus

3 vastausta artikkeliin “Maksuton julkinen liikenne Hämeenlinnan vetovoimatekijäksi”

 1. Hienoa Mika, hyvä idea!
  Julkinen liikenne maksuttomaksi, kannatan.
  Unkarissakin kaikki EU:n 65-vuotiaat saavat matkustaa maksutta.

 2. Mahtava idea toivottavasti toteutuu. Lopeta myös se järjetön kilpailutus, joka on sotkenut paikallisliikenteen

 3. Olen kaupungin uusi asukas, eläkeläinen, ei voi olla huomaamatta kaupungin kauneutta ja kai huomaa enemmän kun Valkovuokot nostaa päänsä. En ole nähnyt kauniimpaa kaupunkia.
  Mutta mistä täällä ihmiset saavat työtä, jotta eläisivät. En ole huomannut. Kasarmitkaan eivät ole alkuperäisessä käytössä. Mm äitini aikoinaan kävi Wetterhoffilla opissa, vaikka Helsingistä valmistu mielisairaan -ja sairaanhoitajaksi, mutta eikö täällä ole oppilaitoksiakin suljettu tai siirretty muille paikkakunnille.
  Huom. Ei pienituloiset eläkeläiset paljon vaurastuta kaupunkia, mutta heillä on täällä hyvä olla!

Kommentit on suljettu.