Antaisitko kukkarosi vasemmistolle?

Miljardi euroa on iso raha – se on tuhat miljoonaa. Tällaisia lukuja pyöritetään Vasemmistoliiton ja SDP:n vaaliohjelmissa 1-3 miljardin tarkkuudella heidän valtiolle suunnittelemissa lisämenoissa. Huolestuttavinta tässä on se, että kaikki tämä tehdään hymyssä suin rennolla ja yliolkaisella asenteella.

Ottaisitko oman henkilökohtaisen taloutesi hoidossa kaiken mittariksi vaikkapa tuhannen euron tarkkuuden? Samalla logiikalla kodinkonekaupassa uuden television hinta voitaisiin ilmoittaa 1-3 tuhannen euron välillä ja lopullinen tarkka hinta selviäisi vasta kotiin tulevasta laskusta. Kuulostaisi aika pelottavalta, eikö?

On selvää, että Vasemmistoliiton ja SDP:n vaaliohjelmien rahoittamiseksi tulisi kerätä huomattavasti nykyistä enemmän veroja. SDP ei kerro suoraan mistä kaikki rahoitus lisämenoille tulisi, mutta Vasemmistoliitto määritteli lisäprogressiota, eli rankaisuveroa jo yli 3600 euroa tienaaville palkansaajille. Lisäksi Suomen jo ennestään pienelle, yli 100 000 euroa vuodessa tienaavalle palkansaajaryhmälle kaavaillaan mittavia lisäveroja jo nykyisten lisäverojen päälle.

Molempien vasemmistopuolueiden ohjelmissa oletetaan suomalaisten toimeliaisuuden pysyvän ennallaan, vaikka veroja hamuttaisiin entistä enemmän. On selvää, että palkansaajien ja yrittäjien toimeliaisuus vähenisi, kun omasta lisätyöpanoksesta käteen jäisi vain murusia. Lisäksi vaarana on ammattitaitoisten palkansaajien ja yrittäjien siirtyminen ulkomaille. Jo nykyisin suomalaiset perustavat ahkerasti yrityksiä ja siirtävät kirjojaan kätevän e-kansalaisuuden avulla alemman verotason Viroon. Veropolitiikka on aina huonoa, jos verotettavat loppuvat.

Verojen kiristämisen sijaan, meidän tulisi tehdä enemmän nykyisten julkisten menojen priorisointia. Esimerkiksi valtion ja kunnanhallintoa tulisi keventää ja automatisoida ja samalla vapautuvia resursseja tulisi siirtää hoivaan ja koulutukseen.

Suomen hyvinvointiyhteiskunnan rakenteiden ja palveluiden paras turva on suomalaisten yritysten kilpailukyky ja hyvä työllisyys. Siksi on erittäin tärkeää pitää huoli verokertymän riittävyydestä, eikä katkaista kamelin selkää. Esimerkiksi vuonna 2014 alennetulla 20 prosentin yritysverolla on saatu aikaiseksi lisää kilpailukykyä, työllisyyttä ja lisäverotuloja valtiolle. Tämän myönsi hiljattain myös jopa sitä aiemmin vastustanut SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne.

Ihan oikeasti, käsi ylös, kuka haluaa maksaa nykyisten verojen lisäksi vielä lisää veroja?

Mika Walkamo
Yrittäjä ja työnantaja
#tekoja

3 vastausta artikkeliin “Antaisitko kukkarosi vasemmistolle?”

  1. No nyt kyllä osuit oikeaan. Ihan vaan siksi, että en haluaisi että Suomi ottaa taas kauheesti velkaa kun just oltiin saatu keskustan johdolla velan säkin suuta soukemmalle.
    Olen tätä mieltä, mutta olen tunneihminen enkä pääse pettymyksistä eroon.

    1. Hallituksen piti MAKSAA POIS valtionvelka nylkemällä ihmisiä. Siihen vedottiin kun kaikkea leikattiin isolla viikatteella. Jos lopputulos on sitten, että velkaa ei oteta ihan niin paljon, mutta edelleen kumminki otetaan, nii mitä hevon veen hyötyä näistä nylkytalkoista sitten oli?

  2. No joo,tuota noin niin,vaikka työpaikkoja tulisikin,niin palkkauksen pitäisi olla myös sitä luokkaa,koko tässä maassa ja kaikilla aloilla,ettei lisätukia tarvita. Mitä järkeä on tehdä työtä,jos sillä ei pärjää? Sen mä ymmärrän kyllä,että ei me voida velaks elää,eikä velan velaxi voi lainatakaan. Se on ohan järjetöntä. Valtionomistukset,kuten esim. sähkön osalta pitäis saada takaisin,jos einmuuten,niin ostetaan enemmin ne velaks,kuin lahjoitellaan muualla. Ainoo asia mikä näissä teitin touhuissa mua pännii eniten toi ainainen yhtiöittäminen. Minusta on joitakin asioita,mitä ei pidä koskaan sotkea bisnekseen,kuten esim. Ihmisten terveys ja koulutus. Miksi ulkomaisia yrityksiä ei esim. Voida verottaa tiukemmin,kuin kotimaisia? Niiden osalta on melkosta riistoo ollut jo monta vuotta ja sen on loputtava. Jokainen voi myydä oman autonsa,mummonsa ja itsensä,mutta omaa ja samalla muiden maata ei perkele enää myydä,eikä meidän pidä olla EU:n sätkynukkeja. Aika paska diili,jos se vie enemmän,kuin se oli tarkoitus antaa,vai mitä?Sen pitäis olla jo muutenkin itsestään selvää. T: Yks veroihin hukkuva duunari vaan.

Kommentit on suljettu.