Oikeita tekoja

 

Olen aina ollut suomalaisen työn, maan ja yrittäjyyden puolella. Olen tehnyt työtä, tarjonnut työtä ja luonut työtä.


Yrittäjänä olen tottunut siihen, että asiat pitää tehdä.


Mika Walkamo
Kokoomus

Asiat pitää hoitaa

Terve talous

Terve talous on hyvinvoinnin perusta. Valtion velkaantuminen on saatava kuriin, yrittäjien asemaa on helpotettava ja veroja on alennettava. Suomi elää työllä. Työ on parasta sosiaaliturvaa, ja

sen pitää aina olla kannattavaa.

TURVALLISUUS ON TAATTAVA

Tunnemme historiamme ja tiedämme, että se voi toistaa itseään. Meillä on oltava vahva oma armeija ja kyky puolustaa itsenäisyyttämme puolustusliitto NATOn jäsenenä.

 

ARVOKAS MAA- JA METSÄTALOUS

Meidän on oltava ruoantuotannon suhteen huoltovarmoja. Viljelijät ovat myös yrittäjiä ja työnantajia, ja heidän asemaansa täytyy parantaa. Metsäsektori on korvaamaton osa talouttamme.

Suomalainen metsänhoito on kestävää ja maailman huippua. Pidetään sitä koskeva päätöksenteko omissa käsissämme.

VALTION keskittyTTÄVÄ olennaiseen

Valtion rooli on huolehtia siitä, että meillä kaikilla on hyvät peruspalvelut.  Valtion rooli ei ole holhota ihmisiä eikä yrityksiä.

 

Viinit ruokakauppoihin, aukiolot vapaaksi ja väljyyttä rakennusmääräyksiin.

OMAVARAINEN ENERGIA

Energian raju hinnannousu voidaan estää vain luomalla Suomeen riittävästi omaa energiantuotantoa. Tarvitsemme ydinvoimaa sähköntuotantoon ja puuta lämmitykseen. Uusiutuvaan energiaan tarvitaan investointeja ja innovaatioita.

Suosittelijat
BLOGI
   
 
Perintövero on varkautta – vain 0% on oikea määrä

VERKKOUUTISET.FI JULKAISTU 18.07.2024 | 07:00

 

Yhteiskunta ei pyöri ilman veroja. On selvä juttu, että meillä pitää olla arvonlisäveroja, kiinteistöveroja, yritysveroja, ympäristöveroja, haittaveroja ja tuloveroja. Sen sijaan perintövero on poistettava. Se on kommunismin kaltainen keksintö, jolla pidetään Suomi köyhänä.

 

Elämme yhä jälkisuomettumisen aikaa, jossa kaikenlainen vaurastuminen on jotenkin väärin, ja se pitää estää keinolla millä hyvänsä. Yksi ovela keino on perintövero. Perintövero on käytännössä kuolemasakko. Se verottaa jo aiemmin verotettua omaisuutta vielä kerran. Ei riitä, että olet maksanut koko elämäsi ajan veroja palkasta, kodista, autosta, ruoasta ja vaatteista. Kaikki mitä omistat, on jo moneen kertaan verotettua. Mutta kun kuolema korjaa, hautajaisiin säntää kieli pitkällä verottaja, joka kiristää arkun nauloja vielä kerran.

 

Miksi perintövero pitää Suomen köyhänä?

 

Meillä jokaisella on esivanhemmissa köyhä ihminen. Jollakulla tämä sukulainen eli 1600-luvun Suomessa, toisella 1990-lamassa, ja joku meistä on itse kasvanut vähävaraisessa kodissa. Itsekin kuulun tähän viimeksi mainittuun ryhmään.

 

Silti nämä vähävaraiset ihmiset ovat aikanaan raataneet, jotta saisivat lapsilleen paremman elämän. On perustettu yrityksiä, kasvatettu maatilaa, menty kartanoon töihin, pelastettu kuninkaan henki taistelukentällä, noustu konkurssista, tehty uusi keksintö tai uurastettu vuosia ilman lomia.

Tämä kaikki mahdollisti Suomen vaurastumisen. Yksi perhe kerrallaan nousimme savupirteistä kerrostaloihin ja siirryimme pihakaivojen arjesta kylpyhuoneiden aikakaudelle. Jokainen sukupolvi teki parhaansa seuraavien eteen, ja tekee yhä.

 

Siksi perintövero hidastaa Suomen vaurastumista. Seuraava sukupolvi ei saakaan vanhempiensa työn hedelmiä täysimääräisenä käyttöönsä, koska verottaja tulee ja saksii pahimmillaan viidesosan perintöpuun oksista matkaansa.

 

Kaikki valtiolle

 

Perintövero on erityisen haitallinen siksi, että kenelläkään ei ole koko omaisuutta pankkitilillä, josta voisi kätevästi maksaa valtiolle sen viidesosan. Sen sijaan suomalaisten omaisuus on kodeissa, kesämökeissä ja perheyrityksissä.

 

Miten annat perintömökistäsi kymmenesosan valtiolle? Ei auta muu kuin ottaa kallista lainaa tai myydä se mökki. Perintövero ajaa keskituloiset suomalaiset joko velkaantumaan tai luopumaan sukumökeistään – vain siksi että verottaja pysyisi tyytyväisenä.

 

Tämän takia Suomessa ei kohta ole enää järkeä omistaa mitään. Miksi investoida, jos se menee valtiolle joka tapauksessa? Pian on kaikille järkevämpää vuokrata kesämökki kuin omistaa se.

Tämä taas tarkoittaa sitä, että yksityisten ihmisten varallisuus pienenee. Kenelläkään ei enää ole puskuria pahan päivän varalle, koska valtio verottaa puskurit pois. Niinpä laman tullen jokainen on Kelan ja sosiaalitoimiston luukulla, sillä omaa varallisuutta ei ole.

 

Perintövero vie motivaation

 

Perintövero vie pahimmillaan omaisuudesta melkein viidesosan – siis siitä omaisuudesta, joka on jäänyt jäljelle kaiken muun verottamisen jälkeen. Tämä tietenkin heikentää yrittäjän motivaatiota: mitä järkeä on raataa, jos lapset saavat itselleen entistä vähemmän vanhempiensa työn hedelmiä?

Moni yrittäjä tekee pitkää työpäivää, eikä käteen jää välttämättä paljoa. Olisi tärkeää, että sekin pieni tulos tulisi täysimääräisenä yrittäjän lapsille, varsinkin kun nämä ovat kokeneet läheltä vanhempiensa pitkät työpäivät.

 

Perintövero pahentaa kokonaisveroastetta

 

Kaikki tietävät, että Suomessa on kovat verot. Kokonaisveroasteemme on valtava, ja perintövero on pahentamassa sitä entuudestaan. Harva varakas ihminen haluaa muuttaa Suomeen, emmekä ole myöskään kansainvälisten yhtiöiden investointilistan kärkipäässä, koska täällä verotetaan kaikki hengiltä.

 

Jos poistamme perintöveron, sen ansiosta varakas ulkomaalainen uskaltaisi viettää eläkepäivänsä Suomessa. Täällä on turvallinen infrastruktuuri ja hyvät palvelut, mutta sitä kaikkea ei saa pilata perintöveron uhkalla.

 

“Mutta kun sinä et ole ansainnut sitä!”

 

Jotkut väittävät, että kukaan ei ole ansainnut perimäänsä omaisuutta, joten siksi sen voi ottaa vallan hyvin pois. Pahimmillaan on väläytelty sadan prosentin perintöveroa.

 

Ensinnäkin on olemassa valtavasti asioita, joita ihminen ei ole ansainnut itse. Joku sai syntymälahjaksi kauneuden. Toinen sai pituuden ja kolmas musikaalisuuden. Ei niitäkään ole mitenkään “ansaittu”, mutta ne vain ovat olemassa. Emmekä me yhteiskuntana yritä tuhota ihmisten kauneutta, pituutta tai musikaalisuutta vain sen vuoksi, että kaikilla ei niitä ole.

 

Toisekseen sadan prosentin perintöveron älyttömässä vaatimuksessa unohtuvat perustuslaki ja ihmisoikeudet. Suomen perustuslaki takaa jokaiselle omaisuudensuojan, ja samoin tekee YK:n ihmisoikeuksien artikla 17.

 

Tämä omaisuudensuoja tarkoittaa sitä, että ihminen voi myös tehdä omaisuudelleen mitä haluaa. Ihminen saa halutessaan saksia setelinsä, lahjoittaa ne kissakodille tai antaa hulttioperilliselle.

Jos puutumme tähän, puutumme perustuslakiin ja ihmisoikeuksiin. Kyllähän se voi kirpaista, jos naapuri tuntuu saavan epäreilua perintöä, mutta meidän täytyy vain niellä kateutemme ja antaa naapurin pitää rahansa. Kyllähän ihmiset saavat pitää myös epäreilun kauneutensa, pituutensa tai musikaalisuutensa.

 

Perintöä ei koskaan pidä ajatella sitä kautta, onko saaja “ansainnut” sitä. Muuten joudumme loputtomiin ongelmiin. Kuka on worthy, arvollinen saamaan perinnön? Onko köyhä yksinhuoltaja ansainnut perintönsä? Entä pitkän linjan yrittäjä, jolla on ollut vaihtelevia vuosia? Entä alkoholisoitunut uhkapelaaja?

 

Sen sijaan perintöä pitää ajatella sitä kautta, mitä perinnönjättäjä haluaa sille tehdä. Ihmisellä on oikeus antaa vaivalla kokoon keräämänsä omaisuus eteenpäin haluamalleen taholle, eikä siinä valtio voi tulla moralisoimaan vääränlaisista perijöistä.

 

Perintövero pienentää kaikkien kassaa

 

Suomen perintövero on niin suuri, että moni varakas ihminen pakenee sitä ulkomaille. Tämän takia Suomen verokertymä pienenee väistämättä. Valtiolle olisi parempi pitää Suomen harvat monimiljonäärit kotimaassa. He käyttäisivät täällä varojaan ja maksaisivat valtiolle pääomatuloveroja vielä eläkepäivinäkin. Mutta jos perintövero pysyy suurena, sahaamme vain omaa oksaamme. Varakkaalla on aina varaa paeta ulkomaille.

 

Perintövero tuottaa Suomen verotuloista alle kaksi prosenttia. Tämä vaje korvautuisi helposti sillä, että rikkaat suvut pysyisivät Suomessa ja maksaisivat tänne kulutus- ja pääomatuloverojaan. Osa palaisi Portugalista, Sveitsistä ja Monacosta Suomeen, kun perintöveroa ei enää olisi.

 

Ruotsissa, Norjassa ja Virossa ei ole perintöveroa. Otetaan mekin esimerkkiä fiksuilta naapureilta ja poistetaan koko perintövero.

 

Mika Walkamo

Kaupunginvaltuutettu

Kaupunginhallituksen jäsen (kok)

Mika

Olen pitkän linjan matkailu-, ravintola- ja tapahtuma-alan yrittäjä. Olen toiminut Vanajanlinna Groupissa vuodesta 1998. Yrittäjänä olen tottunut siihen, että asiat tehdään, eikä vain puhuta. 

 

LUOTTAMUSTEHTÄVÄT

 

  • Hämeenlinnan kaupunginhallitus 2021 –

  • Hämeenlinnan kaupunginvaltuusto 1992 - 2000, 2021 –

  • Hämeen Yrittäjät, varapuheenjohtaja 2021 -

  • Suomen Golfammattilaisten PGA ry, puheenjohtaja 2009 – 2019

 

TEHTÄVÄT OSAKEYHTIÖISSÄ

 

  • Hämeenlinnan elinkeinoyhtiön Linnan Kehitys Oy, hallitus 2021 –

  • Vanajanlinna Oy, hallituksen puheenjohtaja 1998 – 2021

  • Salibandyliiga Oy (nykyään SSBL Salibandy Oy), hallituksen jäsen 2013 – 2015

  • Linna Golf ry, puheenjohtaja 2004 – 

  • HHJ 2022

 

TUNNUSTUKSET

 

  • Tasavallan Presidentin myöntämä Suomen Leijonan Ritarikunnan ritarimerkki 2017 

  • Hämeen kauppakamarin myöntämä kultainen elämäntyömerkki 2018

  • Hämeen maakunnallinen yrittäjäpalkinto 2008

  • Vuoden yrittäjä Hämeenlinnassa 2003

 

Tule tiimiin...

 

Tule mukaan vaalitiimiin. Jokaiselle löytyy sopiva paikka,

eikä suuria ei tarvitse ponnistaa.

 

Tehdään yhdessä iso askel Hämeen hyväksi!

 

Laita postia ja olemme sinuun yhteydessä mitä pikimmin!

  

Nimi *
Sähköposti *
Puhelin